Kööginurk: Banaanikook rummikastmega

Selle banaanikoogi meisterdasin Ingemarile sünnipäevaks. Valmistamine ei olnud keeruline, kuid (vähemalt minu puhul) aega nõudev. Tulemusega jäin väga rahule - kukkus ilusasti välja. Meistriteos ise tekitas sel korral väga erinevaid arvamusi. Mõndadele meeldis üliväga, samas osade jaoks oli väga harjumatu. Põhjuseks see, et tegu ei ole magusa, vaid hoopis hapuka ja maheda koogiga (selle eest vastutab banaani ja sidruni kooslus). Samas kõik osad - kook+rummikaste+jäätis - tasakaalustasid üksteist hästi ja sobisid kokku suurepäraselt.


Koostis:
Põhi:
2 väikest banaani
1/2 sidruni värskelt pressitud mahl
55 g pruuni suhkrut
55 g toasooja võid
1 muna
75 g jahu + 1 tl küpsetuspulbrit (omavahel ära segada)
1 tl kaneeli
30 g hakitud Kreeka pähkleid
30 g rosinaid

Täidis:
4 lehte želatiini
200 g toorjuustu
170 g mascarpone toorjuustu
100 g suhkrut
2 küpset banaani
1 sidruni värskelt pressitud mahl
250 ml vahukoort
2 tl kaneeli
(paar tilka kollast toiduvärvi) - mina seda ei pannud

Rummikaste:
100 g võid
100 g suhkrut
1 tl kaneeli
160 ml vahukoort
100 ml tumedat rummi

Vaja: rasvainega määritud ja küpsetuspaberiga vooderdatud 23 cm läbimõõduga lahtikäivat koogivormi.

Serveerimiseks:
vaniljejäätist
tumedat šokolaadi - riivitud

Valmistamine:
Kuumuta ahi 180 kraadini.
Koogipõhjaks püreeri banaanid ja sidrunimahl köögikombainis või purusta kahvliga.
Mikserda suhkur ja või suures kausis õhuliseks ja kreemjaks. Lisa muna ja vahusta. Sõelu sisse jahu, siis lisa banaanipüree, kaneel, Kreeka pähklid ja rosinad ning sega tainas põhjalikult läbi. Kalla tainas vormi ja küpseta 15-20 minutit, kuni kook on kuldpruun ja vetrub kergelt, kui selle keskele vajutada. Lase vormis jahtuda.
Täidise jaoks pane želatiinilehed vette paisuma.
Mikserda toorjuust, mascarpone ja suhkur suures kausis õhuliseks ja kreemjaks.
Püreeri banaanid koos sidrunimahlaga köögikombainis või purusta kahvliga ja mikserda banaanipüree toorjuustu sisse.
Soojenda vahukoort koos kaneeliga veevannis tasasel tulel. Pigista želatiinilahtedest vesi välja, lisa need soojale koorele ja sega, kuni želatiin on lahustunud. Kalla koor läbi sõela ja sega toorjuustumassi sisse. (Lisa paar tilka kollast toiduvärvi.) Kalla täidis koogipõhjale. Koputa õrnalt vormile, et täidis jääks ühtlase kihina. Pane kolmeks tunniks või terveks ööks külmkappi.
Rummikastme jaoks pane või, suhkur ja kaneel kastrulisse ning kuumuta, kuni suhkur on sulanud. Lisa vahukoor ja kuumuta veel paar minutit. Tõsta kastrul tulelt, lisa rumm ja lase kastmel jahtuda.
Kaunista koogitükid riivitud šokolaadiga ja vala üle rummikastmega. Serveeri koos vaniljejäätisega.


Allikas: Hannah Miles "Toorjuustukoogid"

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kööginurk: Kodused hakklihapirukad

Kööginurk: Suitsukanapirukas

Kööginurk: Hautatud kalkuni kintsuliha tomatikastmes