Kööginurk: Quiche Lorraine à la Rachel Khoo

See quiche'i retsept on mul juba tegelikult tükkaega tagasi järele proovitud, kuid millegi pärast on jäänud see blogisse panemata. Veider. Igatahes tuli see välja tõeliselt hea, isegi vaatamata sellele, et ma (loe: tõeline udupea) unustasin sisusse soola lisamata :) Õnneks andis juust piisavalt soolakust, et tegelikult soola ennast väga juurde ei olekski vaja olnud panna (isegi, kui see meelde oleks tulnud). Rachel Khoo'l oli päris mitu erinevat täidise varianti raamatus välja toodud, aga tegelikult võib ju asjale täiesti loominguliselt läheneda ja panna sinna sisse, mida hing ihkab. Mina valisin välja ühe Khoo pakutud variantidest: kirsstomatid, Cheddari juust (või mõni muu tugevama maitsega kõva juust) ja tüümian. Nämmmm...


Koostis:
Tainas:
90 g pehmet võid
1 tl suhkrut
näputäis soola
180 g nisujahu
2 munakollast
2 spl jääkülma vett

Täidis:
kirsstomatid
Cheddari juustu kuubikud
tüümiani lehed
4 muna + 2 munakollast (munavalged jäta alles, et nendega hiljem pirukat pintseldada)
300 g crème fraîche'i või vahukoort
1 tl soola
pipart

NB!: veel variante, mida Rachel Khoo soovitab kirsstomatite, juustu ja tüümiani asemel pirukasse panna:
  • 150 g suitsupeekoni kuubikuid
  • röstitud aedvilju
  • sparglit ja suitsulõhe
  • praetud seeni ja porrut
Valmistamine:
Taigna valmistamiseks sega kokku või, suhkur ja sool kuni segu on pehme ja kreemine. Sega sisse jahu ning seejärel munakollased ja külm vesi. Sega ühtlaseks ja vormi palliks (kui taigen on veel liiga kuiv lisa veel veidi vett, kuid ainult nii palju, kui taigna kokku hakkamiseks vaja). Mässi taignapall toidukilesse ja pane vähemalt 1h külmkappi (parem kui on külmkapis öö läbi).

Võta taigen külmast välja 30 minutit enne kasutamist. Rulli taigen kahe küpsetuspaberi vahel lahti kuni see on umb 5 mm paksune. Suru taigen 25 cm läbimõõduga ja vähemalt 3 cm sügavusega vormi põhja ja äärtesse. Pintselda piruka põhja munavalgega ning tõsta tagasi külma seniks kuni valmistad täidist.

Eelkuumuta ahi 180 kraadini.

Täidise jaoks tükelda kirsstomatid pooleks või neljaks ja juust kuubikuteks. Klopi kausis lahti munad ja munakollased, lisa crème fraîche või vahukoor, sool, pipar ja tüümiani lehed. Klopi kuni koostisained on kõik ilusti segunenud. Puista tomati ja juustu tükid pirukapõhjale, seejärel vala peale munasegu. Küpseta umb 30-45 minutit või kuni täidis on pealt kuldpruun ja muutunud tahkeks. Serveeri soojalt või külmalt.

Allikas: Rachel Khoo "The Little Paris Kitchen"

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kööginurk: Kodused hakklihapirukad

Kööginurk: Suitsukanapirukas

Kööginurk: Hautatud kalkuni kintsuliha tomatikastmes