Kööginurk: Valge šokolaadi juustukook kirsikastmega

See ahvatleva välimusega kook läks seekord Ingemariga tööle kaasa, et koogipäeval töökaaslasi rõõmustada. Mina seega isiklikult seda kooki söönud ei ole, kuid Ingemar edastas mulle enda ja teiste kommentaarid. Kook oli olnud päris magusate killast, kuid kirsikaste ühtlustas seda oma hapukusega (kirsikastet valmistades maitses see tõsiselt hästi). Konsistentsilt oli kook mõnusalt õrn. Igatahes tahaksin seda veel korra teha, et siis teised kodused (kaasaarvatud mina ise) samuti koogi ära proovida saaksid.
Valmistasime selle koogi Ingemariga koos ning kasutasime protsessi käigus esmakordselt jõuluvana toodud köögikombaini nii küpsiste purustamiseks kui ka vahukoore mikserdamiseks ja täidise segamiseks. Päris mugav oli, kuigi hiljem selle masina sadat osa pesta enam nii mugav ei olnud :D
Lõpetuseks üks väike tähelepanek. Nimel tuleb seda kooki ikka koguaeg külmkapis hoida, kui jätad kauemaks välja, vajub see lihtsalt plönniks kokku ja ei maitse enam eriti hästi.


Koostis:
Põhi:
150 g Digestive küpsiseid
75 g võid

Täidis:
200 g valget šokolaadi
400 g toasooja maitsestamata toorjuustu
200 ml 35%list koort
näpuotsaga soola
1 spl vanilliekstrakti või -suhkrut

Kirsikaste:
3 spl suhkrut
1 spl vett
200 g külmutatud kirsse
1 spl maisitärklist

Valmistamine:
Purusta küpsised peeneks puruks. Sulata või, sega küpsisepuruga. Kata 23-sentimeetrise läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Vala küpsisesegu vormi ja suru ühtlaselt ning tihedalt vastu põhja.
Sulatage valge šokolaad vesivannil. Vahusta koor mõne tera soola ja vanilliga üsna tugevaks vahuks. Sega sooja šokolaadi hulka supilusika kaupa toorjuust iga lisamise järel segades.


Lisa vahukoor ja sega täidis korralikult läbi. Vala täidis koogipõhjale ja tõsta kook 12 tunniks külmkappi tahenema.

Kirsikastmeks kuumuta väikeses potis vesi suhkruga keema, lisa külmutatud kirsid. Keeda paar korda segades umbes 10 minutit, kuni kõik kirsid on sulanud. Tõsta paar supilusikatäit kirsivedelikku potist väikesesse kaussi ja sega maisitärklisega. Vala tärklisesegu potti tagasi ja lase segades kirsikastmel korraks keema tõusta.


Lase täielikult jahtuda ja nirista valmis koogile (siinkohal ütlen omast kogemusest, et täiesti jahtunult on kirsikaste juba liiga paks, et niristada, seega lasin kastel enam-vähem jahtuda ning panin leigelt koogile ning koos koogiga siis tagasi külmkappi). Hoia kooki külmkapis.


Allikas: 2016 Koogikalender: jaanuari kook (retseptide autoriks Mari-Liis Ilover)

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kööginurk: Kodused hakklihapirukad

Kööginurk: Suitsukanapirukas

Kööginurk: Hautatud kalkuni kintsuliha tomatikastmes