Loetud raamatud 2014

On aeg teha taas väike kokkuvõte oma aasta lugemiselamustest. Väga palju raamatuid küll 2014 aastal lugeda ei jõudnud, kuid mõned siiski, täpsemalt siis 13 tükki. Oli nii vanasid lemmikuid kui ka uusi ja toredaid avastusi. Kui peaksi eelmisel aastal loetud raamatute hulgast valima oma lemmiku, siis oleks see arvatavasti Merit Raju "Hingele pai":)


  • Carlos Ruiz Zafon "Marina" - põnev ja omamoodi lummav lugemine. Kohati hirmus, kohati kurb, kohati väga põnev. Loo muudavad värvikaks kiiksuga ja salapärased tegelased. Ühesõnaga soovitaks seda raamatut täitsa lugeda.
  • Ester Laansalu "Minu Kreeka" - lugesin seda peamiselt selleks, et ammutada veidi teadmisi enne Kreekasse minekut. Oli väga mõnusalt ja muhedalt kirjutatud, suhteliselt informatiivne ja edenes kiiresti.
  • Evelin Kivilo-Paas, Manona Paris jt. "Sest hoolin sinu tervisest" - väike raamatuke selleks, et meelde tuletada, mida on vaja teha ja kuidas, et enesetunne oleks hea, pakataksid tervisest, oleksid rõõmus ja õnnelik jne. Kasulikud nõuanded treenimiseks, toitumiseks ja muuks, mis puudutab tervist.
  • Frederic Millet "Märkmeid Eestist" - too raamat oli selline melanhoolne ja teistsugune. Prantslasest autor muljetas oma mõtetest, tunnetest ja tähelepanekutest, mis tekkisid esmasel Eesti külastamisel. Tegu ei olnud Eesti taevani kiitmisega, ega põhja kirumisega, vaid väga isikliku ja isegi võiks öelda, et intiimse vaatega Eestile.
  • Johan Egerkrans "Põhjala müütilised olendid" - oli tõeliselt huvitav lugeda, millised olendid põhjala müütides ja legendides tegutsesid. Väga paljud olendid tulid tuttavad ette nt Tolkieni raamatutest, aga tegelikult on see ju teada fakt, et ta ammutas palju inspiratsiooni just põhjamaade müütidest. Pean ka mainima, et raamatu illustratsioonid olid vägagi ilusad.
  • John Green "Süü on tähtedel" - küllaltki hea raamat, aga ootused olid veidi suuremad, midagi jäi minu jaoks nagu puudu. Soovitati varuda taskurätte, kuid neid läks vaja vähesel määral vaid lõpus, kui asi kiskus kurvaks. Lugemine edenes mõnusa tempoga, sest tegemist sellise lihtsa lugemisega. Muide film sai ka kinos ära vaadatud - täitsa hea oli.
  • Katri Raik "Minu Narva" - väga hea, palju uut ja huvitavat (isegi uskumatut) sai Narva kohta teada. Oli vürtsitatud mõnusa humooriga. Igalt lehelt kumas vastu autori sümpaatsust ja intelligentsust. Sitke naine on see Katri Raik ...
  • Kätlin Kaldmaa "Õnn on otsuse küsimus" - raamat emalt täiskasvanud tütrele asjadest, millest ta tundis, et polegi jõudnud veel oma lapsele rääkida või mida pole jõudnud talle veel õpetada. Soe raamat, mille põhiidee ongi see, et iga inimene saab otsustada olla õnnelik. Nii lihtne see ongi!
  • Merit Raju "Hingele pai" - tõeliselt mõnus lugemine, tegi sellise hea sooja ja helge tunde kogu päevaks, mõnus palsam hingele ja vaimule. Merit Raju on muide ka ajakirja Sensa peatoimetaja. Seda ajakirja olen ma selle aasta jooksul kindlasti sama palju nautinud kui kõne all olevat raamatut (igakuine pai hingele :)).
  • Peter Mayle "Prantsuse naudingud" - tõeliselt nauditav kulinaarne ekskursioon läbi Prantsusmaa. Mõnus huumor, kentsakad prantslased ja nende tavad jne. Kuigi me kõik teame, et Prantsusmaal on söömine ja toidu valmistamine au sees, siis oli ikka üllatav lugeda, milliseid festivale ja üritusi neil toidukummardajatele korraldatakse - nt konnakoibade festival, veini maraton (maraton ja veinide degusteerimine käsikäes), tigude festival jne. Mõnus raamat, mida nautida vähehaaval nagu head veini :)
  • Robert van Gulik "Templiviirastus" - põnev nagu alati. Tundub nagu oleks mul mingi iga-aastane kohustus lugeda läbi vähemalt üks Guliku raamat :) Samas seekord tundsin esimest korda, et hakkan Gulikust ära tüdinema, ehk peaks vahepeal pausi tegema?
  • Rumi "Päikesesõnad" - kaunis armastusluule, mida oli mõnus pimedal sügisõhtul teki all nautida. Kui muidugi lähemalt süübima hakata, siis on see palju sügavam, kui lihtne armastusluule (filosoofiline, sügav armastus Jumala vastu jne), kuid vahel meeldibki mulle olla veidi pealiskaudne :)
  • Tiit Kändler "Köögifüüsika" - huvitav lugemine sellest, mida me endale igapäevaselt sisse sööme, samuti uusimatest toidutehnoloogia saavutustest ning mõtisklusest, et kuhu meil veel selles vallas edasi areneda on ning millised tagajärjed see loodusele ja meie elule kaasa toob. Nii mõnegi koha pealt sai targemaks ning pani kaasa mõtlema. Samas meeldis mulle see, et raamat oli kirjutatud siiski sellise suhteliselt positiivse alatooniga, mitte lihtsalt masendav hala sellest, kuidas me sööme endale iga päev plastmassi, e-aineid ja muundatud kraami sisse :) Soovitan lugeda!

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kööginurk: Kodused hakklihapirukad

Kööginurk: Suitsukanapirukas

Kööginurk: Hautatud kalkuni kintsuliha tomatikastmes