Kööginurk: Crème brûlée

Ilusat, õnnelikku ja teguderohket uut aastat!

Lõpuks on kätte jõudnud uus aasta uute ideede ja värskete tuultega. Samas vana aasta tuli ikka enne väärikalt ära saata. Kuna mul oli juba mitu kuud suure nõudluse tõttu plaan ära proovida brüleekreemi tegemine, siis tundus vana aasta viimane õhtu selleks just sobiv (vanad plaanid ja lubadused on ju vaja enne uue tulekut täide viia). Päev enne leidsin Mari jaanuarikuu numbrist ka brüleekreemi retsepti, mis suure suuga reklaamis, et selle magustoidu valmistamine on tegelikult imelihtne. Reaalsus: päris imelihtne see nüüd just ei olnud, kuna valmistamise käigus oli päris mitmeid hetki, kus võid kergelt asja vussi keerata :D Juba see retsept iseenesest oli veidi küsimusi tekitav, eriti inimese jaoks, kes teeb seda kreemi esmakordselt (lihtsalt sooviks natuke rohkem täpsust ja detailsust). Õnneks oli mul kõrval inimene, kes oli seda magustoitu juba korduvalt teinud, seega oli vähe julgem tunne :) Teiseks, pidime magustoitu ahjus kuumutama retseptis olnud 45 min asemel 1h ja 40 min, mis arvatavasti oli lihtsalt minu ahju eripära, sest tavaliselt küpsevadki seal kõik asjad retseptis antud ajast kauem, kuid siiski tund erinevust küpsetamise ajas lisas kogu protsessile ebakindlust. Kreem siiski lõppkokkuvõttes õnnestus kenasti ja tuli päris hää (vb teinekord tahaks kreemi pisut magusamat saada, kuid osadele just meeldis see, et kreem nii magus ei olnud). Seega kirjutan siia retsepti, mille järgi mina selle kuulsa prantsuse magustoidu valmistasin, kuid enda kohanduste ja märkustega. Mõnusat kokkamist... uuel aastal uue hooga!


Koostis (8 inimesele):
6 dl vahukoort
1 vanillikaun
0,5 tl suhkrut (ise paneksin järgmine kord veidi rohkem suhkrut nt 1 tl)
1 tl vanillisuhkrut
8 munakollast
põletatud glasuuri jaoks veel veidi suhkrut ning kaunistamiseks füüsaleid või muid meelepäraseid marju

Valmistamine:
1. Kuumuta koor ja vanillikaun kastrulis keemiseni (kuni hakkavad tekkima pisikesed mullikesed). Eralda munakollased munavalgetest ning sega kausis munakollased, suhkur ja vanillisuhkur.
2. Tõsta koor tulelt ja eemalda vanillikaun. Lõika kaun pikuti pooleks, kraabi seemned noaotsaga seest välja ja sega koore sekka. Vispelda ettevaatlikult koor munakollasesegu hulka (kalla koort aeglaselt ja pidevalt munasegu vispeldades, kuna muidu võib muna kuuma koore tõttu tükki tõmmata).
3. Aseta segu kausiga kuumaveevanni kohale ja kuumuta pidevalt segades umb 15 min, kuni see veidi pakseneb (siin on samuti tähtis pidav segamine ka põhjast, et segu ei läheks tükki ega ei hakkaks põhja). Segu konsistents peaks olema kergelt paksenenud, mitte vesine (ei tohi ka täielikult pakseneda, kuna võib muutuda vanillikastmeks ja sel juhul läheb ahjus küpsedes tükki).
4. Kuumuta ahi 100-110 kraadini (olenevalt ahjust, sest kodused ahjud on väga erinevad). Vala kreem kõrgema äärega küpsetusvormi asetatud keraamilistesse brüleekreemi vormidesse, nii et need oleksid 2/3 ulatuses täidetud. Vala suurde küpsetusvormi (kus sees keraamilised vormid asuvad) nii palju sooja vett, et vormid oleksid 2/3 ulatuses vees. Kuumuta ahjus 35-45 min või kuni kreem on paksenenud tihedaks (jällegi ahjud on väga erinevad, seega küpsetusaeg võib varieeruda; minul valmis magustoit 1h 40 min; ka valmis kreem tudiseb vormi raputades veidi, kuid jahtudes taheneb täielikult). Võta vormid ahjust välja, jahuta ja hoia serveerimiseni külmkapis.
5. Pane vormidele kiht suhkrut ja karamellista (kui kodus leeklampi pole, pane vormid 250 kraadisesse ahju grillelemendi alla ja hoia seni, kuni suhkur on karamellistunud). Võid lisada värskeid/külmutatud marju või kodust marjakompotti. Serveeri kohe.

Allikas: Ajakiri Mari jaanuar 2015

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kööginurk: Kodused hakklihapirukad

Kööginurk: Suitsukanapirukas

Kööginurk: Hautatud kalkuni kintsuliha tomatikastmes