Kööginurk: Sinimerikarbid valge veini kastmes (Moules marinières)

Sünnipäevalaps saigi pidulikult saadetud uude aastakümnesse. Sellega kaasnes väike istumine ja hea-parema valmistamine ning seejärel selle hävitamine. Ingemar valis menüüs olnud toidud (välja arvatud magustoidu) isiklikult välja ning peab tõdema, et see valik oli täitsa kümnesse. Huvitav ja imemaitsev. Eelroaks pakkusime sinimerikarpe valge veini kastmes ning põhiroaks pastat krevettide ja suvikõrvitsaga. Magustoiduks oli Napoleoni kook, mille valmistas mu ema üllatusena Ingemarile sünnipäevaks, kuna see ju ta lemmik kook. Road sattusid seekord kuidagi kõik väga vahemerelised :) Sinimerikarpide retsept pärineb Rachel Khoo kokaraamatust "The Little Paris Kitchen", kuid tegelikult tegime seal mõningaid muudatusi ja kokku tuli üks imeliselt hea roog.


Koostis (eelroaks 4 inimesele, põhiroaks 2 inimesele):
2 kg sinimerikarpe
1 peeneks tükeldatud või peenelt viilutatud sibul
2 peeneks tükeldatud küüslauguküünt
soovikorral 1 mugul fenkolit (meie seda ei kasutanud)
1 spl võid
1 loorberileht
paar oksa värsket tüümiani või näpuotsatäis kuivatatud tüümiani
160 ml kuiva valget veini
160 g crème fraîche'i (meie kasutasime vahukoort)
peotäis hakitud peterselli
röstsaia

Valmistamine:
Puhasta karbid rohke külma veega ning hõõru karpidelt maha igasugune mustus ja vetikad. Viska ära katkised karbid.
Kuumuta madalal tulel suures potis (sellises, kuhu mahuvad kõik karbid ja jääks natuke ruumi ülegi) sibul, fenkol, küüslauk, loorberileht ja tüümian pehmeks. Kui sibul ja fenkol on pehme ja klaasjas, tõsta temperatuuri ja lisa vein. Lase keema ning keeda paar minutit, et osa alkoholi aurustuks. Seejärel lisa karbid, petersell ja crème fraîche (või vahukoor). Kata pott kaanega ja lase keeda 5-10 minutit või kuni karbid avanevad. Proovi neid vahepeal ka ettevaatlikult segada, et karbid ühtlaselt valmiksid. NB! karbid, mis ei avane, tuleb ära visata, neid ei tohi süüa! Serveerides raputa peale veel veidi peterselli ning kõrvale paku leeme sisse kastmiseks saia (kas röstsaia või näiteks ciabattat). Joogiks sobib ideaalselt kerge valge vein.


Viib keele alla!!!

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kööginurk: Kodused hakklihapirukad

Kööginurk: Suitsukanapirukas

Kööginurk: Hautatud kalkuni kintsuliha tomatikastmes