Kööginurk: Vastlakuklid

Täna sai traditsioonide kohaselt vastlakukleid tehtud, kuna olgem ausad, endavalmistatud kuklitest paremaid ei leidu kusagil! Retsept pärineb ajakirja Toit & Trend jaanuar / veebruar 2013 numbrist. Sellel aastal katsetasime teha vastlakukleid moosiga (nii pohla kui ka mustsõstra toormoosiga) ning sööjatele väga meeldisid. Olen selle retseptiga igati rahul, sest kuklid tulid väga mõnusad pehmed ja üldse mitte kuivad. Vahukoore sisse minevas suhkrukoguses tegin väiksed muudatused, kuna 4 spl (tuhk)suhkrut pluss veel 1,5 spl vanillisuhkrut tundus ilmselge liialdusena.


Koostis:
Tainas:
2 1/2 dl käesooja piima
25 g pärmi
500 g nisujahu
1/2 tl soola
5 spl suhkrut
1 muna
80 g võid
1 tl jahvatatud kardemoni
1 muna (määrimiseks)

Täidis:
väike purk haput moosi (eriti hea on pohlamoos)
4 dl vahukoort
2 spl (tuhk)suhkrut
1 spl vanillisuhkrut
tuhksuhkrut (pealeraputamiseks)

Valmistamine:
Lahusta pärm käesoojas piimas. Lisa 250 g sõelutud jahu, sega läbi, kata rätiga ja jäta soojemasse kohta umbes pooleks tunniks kerkima. Sulata või ja jäta jahtuma.
Kui tainas hakkab pisut mullitama, siis sõtku eelkergitatud tainasse kergelt vahustatud muna, sulatatud või, suhkur, sool, kardemon ning ülejäänud 250 g sõelutud jahu. Sõtku tainast seni, kuni see on ühtlane, elastne ja kerge läikega ning hakkab kausi ja käte küljest lahti lööma (kui tainas tundub liiga nätske ja kleepuv võib veel jahu juurde puistata, aga mitte üleliia). Samas ära üle sõtku, sest muidu muutub tainas kleepuvaks ja venivaks ning kaotab kohevuse. Sõelu tainale natuke jahu, kata kauss köögirätiga ja jäta veel umbes tunniks kerkima.
Vajuta tainast üleliigne õhk välja, aseta jahusele pinnale, vormi piklikuks ja lõika noaga 20-22 tükiks. Veereta käte vahel või jahuga kaetud pinnal ilusad ühtlased siledad pallid. Laota tainapallid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, kata köögirätiga ja lase veel umbes pool tundi kerkida, kuni need muutuvad õhulisemaks.
Seejärel pintselda lahtiklopitud ja natukese veega segatud munaga ning küpseta ahjus 220 kraadi juures umbes 10 minutit, kuni kuklid on kuldpruunid.
Lase jahtuda ja lõika kuklilt "kaas" pealt ära. Vahusta vahukoor (tuhk)suhkru ja vanillisuhkruga. Tõsta kukli peale 1-2 teelusikatäit haput moosi ja seejärel meelepärane kogus vahukoort. Kõige peale aseta tainast "kaas" ning raputa soovi korral peale läbi sõela tuhksuhkrut.


Head vastlapäeva!!!

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kööginurk: Kodused hakklihapirukad

Kööginurk: Suitsukanapirukas

Kööginurk: Hautatud kalkuni kintsuliha tomatikastmes