Kööginurk: Rikkuri juustukook (ehk Millionaire's cheesecake)

Üks õhtu sai ette võetud rikkuri juustuka tegemine. Ingemar oli pähe võtnud, et just seda kooki tahab ta töö juures koogipäeval kõigile pakkuda, kuna see pidi olema juustukookide kuningas. Minul ei jäänud midagi muud üle, kui surfata netis ning otsida retsept. Leidsimegi ühe blogi, kus vastava koogi tegemise õpetus ilusasti olemas oli. Tegime mõned omapoolsed kohandused ja voila! Seekord sai ka koogi valmimise protsessist samm-sammult pildid tehtud, niiet päris pikk postitus tuli :)



Koostis:
Põhi:
300 g Digestive küpsiseid
50 g magedat võid
Juustukiht:
600 g Philadelphia toorjuustu (Original)
1 vanilje kaun või vaniljeekstrakti
tuhksuhkrut (vastavalt oma maitsele - meil läks seda suht palju, kuna toorjuust ise oli soolakas)
Karamell:
100 g heledat Muscovado suhkrut (meie asendasime selle fariinsuhkruga ja sobis väga hästi)
100 g magedat võid
400 g kondenspiima
Šokolaadikiht:
100 g piimašokolaadi
150 ml vahukoort


Kaunistamiseks riivisime peale tumedat šokolaadi, aga eks see, kas ja kuidas kooki pealt kaunistada, jää juba igaühe enda fantaasia hooleks :)

Valmistamine:

Võta 26 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm ja võita ära (põhja võib panna ka küpsetuspaberi).


Esimeseks valmista karamell, et sellel oleks aega jahtuda. Pane kõik karamelli koostisosad kastrulisse/kaussi/potti ja kuumuta keemiseni samal ajal pidevalt segades (muidu võib suhkur põhja kõrbeda ning karamell jääb vastikult kibeda maitsega). Kui karamell hakkab keema, vähenda kuumust ja lase vaiksel tulel 3-5 min podiseda, kuni karamell hakkab veidi paksenema (sega kogu aeg!). Siis võta tulelt ja jäta jahtuma.


Põhja jaoks purusta Digestive küpsised nii, et tekstuur jääb liivasarnane. Sulata 50 g võid ning lisa küpsisepurule ning sega segi. Seejärel laota küpsisepuru ühtlaselt vormi põhja ja silu lusikaga siledaks. Kui purupõhi tundub liiga kuiv võib võid juurde sulatada ja kallata see ühtlaselt põhjale lisaks (ka meie panime veidi rohkem või, kui algselt retseptis ette nähtud). Seejärel aseta põhi 15-20 minutiks külma.


Kui kasutad vaniljekauna, ava see ning kraabi selle seemned välja suurde kaussi. Kui kasutad vaniljeekstrakti, lisa seda umbes 2-3 tl (vastavalt maitsele). Lisa kaussi ka toorjuust ning sega need omavahel. Lisa seejärel tuhksuhkrut (seda samuti vastavalt oma maitsele, samas ei tasu sellega väga liialdada, kuna tuleb arvestada, et teised koogi kihid on päris magusad). Võta põhi külmikust ning määri toorjuustu segu ühtlaselt põhjale. Seejärel pane 30 minutiks kuni 1 tunniks tagasi külma.


Nüüd on aeg šokolaadi käes. Murra šokolaad kaussi tükkideks. Kalla vahukoor eraldi kastrulisse/kaussi ning kuumuta keemiseni. Kui vahukoor tõuseb keema, kalla see otsekohe šokolaaditükkidele. Vaikselt segades sulatab vahukoore kuumus šokolaadi ära. Kui kõik šokolaad on sulanud, pane segu külmikusse.


Selleks ajaks peaks olema karamell jahtunud, kui ei ole, pane ka see veidikeseks külma. Seejärel võta põhi ja karamell külmkapist ning laota karamell toorjuustukihi peale. Aseta 20 minutiks tagasi külma, et kihid muutuksid veidi kõvemaks.


Võta kook ja šokolaad külmast ning vala seejärel šokolaad ühtlaselt koogile. Pane kook tagasi külma.


Kaunistamiseks kraapisime tumeda šokolaadi laaste ja meie rikkuri juustukas saigi valmis!

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kööginurk: Kodused hakklihapirukad

Kööginurk: Suitsukanapirukas

Kööginurk: Hautatud kalkuni kintsuliha tomatikastmes