Kööginurk: Tarte Tatin

Tarte Tatin on suurepärane ja imemaitsev tagurpidi  prantsuse õunakook. Kuna sinna läheb päris palju õunu sisse, siis on seda ideaalne teha neil aegadel, kui aedades on suur õunauputus ja ei tea, mida selle õunalaviiniga peale hakata. Ma ei tea kuidas tänavune õunasaak on, aga nii palju neid ikka on, et ühe korraliku tarte Tatin'i saaks valmis teha :) Ise tegin seda kooki ausalt öeldes eelmine aasta ja ma ei suuda ise ka uskuda, et ma alles nüüd selle retsepti siia üles saan. Tarte Tatin'i retsepte on kindlasti sadu, aga mina valisin endale Julia Childi retsepti raamatust "Mastering the Art of French Cooking". Ma pean hoiatama, et see on kook, mida teha siis, kui on palju aega, sest seda kulub hulganisti. See on pigem selline laisa pühapäeva mõnusa kokkamise vili ning on väärt iga kulutatud sekundit. Kuigi õunaaeg on alles ees, siis tahtsin selle retsepti siia just täna panna, Julia Childi 100. sünnipäeva auks.


Tainas
212 g jahu
2 1/4 spl tuhksuhkrut
teelusikaotsatäis soola
170 g külma võid (viiludeks lõigatud)
6 spl või nats rohkem vett

Valmistamine:
Sega jahu, suhkur ja sool. Lisa või ja sega see kiiresti näppides jahusegule. Sega juurde vesi ja mätsi kiirelt palliks. Aseta veidi jahusele pinnale ja vajuta peo taguosaga tugevalt endast eemale. Mätsi uuesti palliks. Keera küpsetuspaberisse ja pane 1 tunniks sügavkülma või 2 tunniks lihtsalt külmikusse.

Täidis:
1,8 kg õunu
60 g suhkrut
1 tl kaneeli
pehmet võid (vormi määrimiseks)
90 g suhkrut
90 g sulatatud võid

Valmistamine:
Õunad koorida ja viilutada ning panna kaussi koos 60 g suhkru ja teelusikatäie kaneeliga. Segada need omavahel veidi segi ka.
Võita 26 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm tugevalt. Pane pool 90 grammist suhkrust põhja ja sinna peale 1/3 õunu, lisa 1/3 sulavõid. Järgmine kiht: pool allesjäänud õuntest ja võist. Lõpuks viimane osa õuntest ja võist. Peale riputa ülejäänud suhkur. Ahi eelsoojendada 190 kraadini.

Rulli lahti taigen, ringikujuliselt, et kataks vormi. Aseta see õunte peale, taigna serv toppida äärest veidi koogivormi sisse. Tee 4-5 väikest auku taignasse, et aur saaks välja.
Küpseta ahju alumises osas 45-60 min. Kui hakkab liiga pruuniks minema, kata fooliumiga. Omalt poolt soovitan ahju põhja panna näiteks küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadi või midagi seesugust, kuna lahtikäiva vormi vahelt hakkab tilkuma suhkrusiirupit, mis muidu määrib ahju seest ära ja mida on sealt väga raske pärast kätte saada!!!
Ahjust välja võttes, keera kook alusepeale nii ringi, et põhjas olnud õunad jäävad nüüd peale ja lase heamaitsta. Serveerida sobib ideaalselt tükikese vaniljejäätisega...mmmm.


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kööginurk: Kodused hakklihapirukad

Kööginurk: Suitsukanapirukas

Kööginurk: Hautatud kalkuni kintsuliha tomatikastmes